Stoffen hoekbanken

Er zijn verschillende materialen leverbaar op een hoekbank denk daarbij aan stof, leatherlook, pilotenstof of echt leer. De prijzen voor echt leder kunnen vaak hoog uitvallen een bijkomend voordeel is dat leer onverslijtbaar is. Een goed alternatief voor echt leer is kunstleer oftewel leatherlook, dit materiaal is stevig en goed schoon te houden, wat we tegenwoordig zien is dat de lederlook materialen steeds beter en steviger worden. Op dit moment is de trend dat men steeds vaker voor stof kiezen, stof gaat ook lang mee en is natuurlijk veel goedkoper waardoor je sneller voor een nieuw bankstel zal kiezen omdat je de bank en de kleur op den duur zat bent, wanneer op dat moment de bank goedkoop in aanschaf is geweest is de drang om afstand te doen minder moeilijk.

DIVERSE STOFFEN elk met haar eigen KENMERk

1. Katoen en Linnen

Katoen: wordt gemaakt van het zaadpluis van de katoenplant. De vezels worden gesponnen tot draden, waarvan de stoffen worden geweven. Katoen is zacht, goed vocht opnemend en duurzaam.Linnen: wordt gemaakt uit vezels van de vlasplant. Ook linnen heeft een groot vocht opnemend vermogen. Linnen voelt net wat koeler aan dan katoen en is iets sterker. Het nadeel van linnen is dat het kreukt. Wanneer een synthetische vezel toegevoegd wordt of is zal de stof minder snel kreuken.

Linnen en katoen zijn te krijgen in veel diktes en soorten. Batist is een hele dunne, fijne linnen of katoen.

2. FIJN GEWEVEN STOF

Een fijn, geweven stof ontstaat als tijdens het weven hele fijne lengte- en breedtedraden worden gebruikt. 
De stof is geschikt voor huishoudens met huisdieren en waar intensief gebruik wordt gemaakt van de stoffen (meubels).

3. GROF GEWEVEN STOF

Een grof geweven stof ontstaat tijdens het weefproces wanneer dikkere draden worden gebruikt. Hierdoor krijgt de stof een grovere uitstraling. Een meubel met een grof geweven stof is meestal van goede kwaliteit en de stof zal minder snel slijten, maar is wel gevoelig voor lusjes. (Deze knip je makkelijk af)

4. EFFEN STOF

Een effen stof is een fijn of grof geweven stof die bestaat uit één kleur. 
Sommige stoffen zijn gekleurd door middel van “stukverf”, dat betekent dat de stof gekleurd is na het weven. Het nadeel is dat de stof gevoelig is voor direct zonlicht.

5. GEMÊLEERDE STOF

Kies je een gemêleerde stof, dan kies je een stof die bestaat uit verschillende kleuren draden of diverse draaddiktes. Niet de stof maar het garen wordt meestal gekleurd met garenverf voordat het weven plaatsvindt, hierdoor is de stof beter bestand tegen zonlicht.

6. RIBSTOF of CORDUROY

Ribstof, of zoals ook wel genoemd corduroy, is bekend om de zachte ribbels in de lengterichting van de stof. Het is een sterke stof en voelt comfortabel aan. Door de uitstraling doet de ribstof het goed in een landelijk interieur.

7. MICROVEZEL

Microvezel is een heel sterke stof die bestaat uit synthetische vezels. 
Daarnaast verkleurt de stof haast niet door direct zonlicht.

8. VELOURS

Velours lijkt op fluweel (een stofsoort waarbij kleine lusjes worden geweven zodat aan de bovenkant een zachte, glanzende stof ontstaat). Velours is een gesneden variant van fluweel; dit komt door het los snijden, trekken of ruwen van de pool lussen van deze stofsoort. Hierdoor glanst velours minder dan fluweel. Velours is geweven of gebreid.

9. FLUWEEL

Fluweel is een zachte en glanzende stof die al eeuwen wordt gebruikt. De stof wordt gekamd, waardoor er rechtopstaande pluizen worden gevormd. Dit wordt de ‘pool’ van de stof genoemd, en dit geeft fluweel zijn zachte “harige” effect. Voor het weven van fluweel worden voornamelijk zijde- en katoendraden gebruikt maar ook zie je tegenwoordig veel synthetische mixen. Omdat ruwe zijde een zeer bewerkelijke stof is om te produceren en omdat de draaddichtheid van fluweel hoog moet zijn om een gelijkmatige pool te verkrijgen, zitten er aan pure zijdefluweel zeer hoge kosten verbonden.

Wil je weten of je een goede kwaliteit fluweel in handen hebt, dan wrijf je over de pool; als deze geen kale plekken of afwijkende pluisrichting laat zien, is het een gelijkmatige pool en heb je een goede stof in handen. Goedkope (nep)fluweel laat vaak een ongelijkmatige pool zien met een rommelig oppervlak.

10. JERSEY

Jersey is geen aparte stof maar het is de wijze waarop een stof geweven is. Door de draden met een breisteek te verweven krijg je een rekbare stof. Jersey kan zowel van katoen als van wol worden geweven

11. LEER

Leer wordt gemaakt van dierenhuiden en is kostbaar. Er zijn veel kunstleren variaties op de markt te verkrijgen. Nepleer (ook wel skai genoemd) is een dun plastic laagje op een synthetische stof.

12. KUNSTLEER EN SUEDINE

Kunstleer (ook: kunstleder, imitatieleer, skai) is een imitatie van leer die bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel. In de kunststof wordt een structuur gedrukt die lijkt op een soort leer.

Suedine is een synthetische stof met een korte pool, waardoor deze lijkt op suede. Deze stof is vaak een stuk dunner en soepeler dan nepleer en wordt op dezelfde manier verwerkt als de meeste andere stoffen met pool. Omdat het een synthethische stof is, is het ook mogelijk om er rekbare varianten van te krijgen.

13. WOL

Wol is geen stof, maar is wel de basis voor een hoop andere stoffen zoals bijvoorbeeld vilt, tweed, en wollen crêpe. Wollen stoffen worden gemaakt door de wol te spinnen tot dunne draden, en hier stoffen van te weven. Wollen stoffen zijn vaak dikker dan andere stoffen en goed isolerend.

14. CHIFFON

Vroeger werd deze lichte stof van echt zijde gemaakt, tegenwoordig zijn het echter vaak synthetische stoffen die gebruikt worden om chiffon te maken. Chiffon is vaak erg zacht en doorzichtig.

15. MOUSSELINE

Mousseline is een licht, wijdmazig weefsel. De meest bekende is katoenen mousseline en wordt veel gebruikt om een “testmodel” te naaien van je uiteindelijke kledingstuk voordat je met de daadwerkelijke stof aan de slag gaat. In Nederland is mousseline te vinden als ongebleekte katoen of “kaasdoek”.

16. VOILE

Voile is een wijdmazig, iets transparant weefsel. Meest gebruikte grondstoffen zijn katoen of linnen, maar ook zijde en kunstmatig vervaardigde garens als polyester of viscose worden gebruikt.

17. ELASTAAN (ZOALS LYCRA EN SPANDEX)

Elastaan is een kunstvezel die zich van andere kunstvezels onderscheidt door zijn grote elastische rekbaarheid.  De voornaamste merknamen zijn Lycra en Spandex.

18. FLEECE

Fleece is een gebreide en geruwde stofsoort. Fleece is het Engelse woord voor vacht en wijst op het vacht-achtige uiterlijk van de stof. Het is echter een materiaal van 100% synthetisch materiaal. Bij ruw gebruik kan fleece gaan pillen, waardoor er kleine fleecebolletjes op de stof verschijnen. Dit ziet er niet erg mooi uit en dit effect is niet meer te verhelpen.

19. SATIJN

Satijn wordt soms ook wel goedkoop zijde genoemd, dit klopt ook wel deels. Satijn slaat echter in eerste instantie op de naam van de weeftechniek waarmee de stof in elkaar is gezet. Tegenwoordig zie je echter dat satijn eigenlijk altijd een wat goedkopere en synthetische stof is van polyester. Het is een licht glanzende stof die heel elegant kan zijn. Als je op zoek bent naar de gladheid van satijn maar niet de glans, kun je de binnenkant van satijn gebruiken. Net als vele andere synthetische stoffen is synthetische satijn niet luchtdoorlatend, neemt bijna geen vocht op, is statisch en brandgevaarlijk. Je hebt ook katoen satijn en zijden satijn maar deze zijn (vooral zijden satijn) vaak alweer een stukje duurder. Daarentegen zien ze er ook minder synthetisch uit en zijn ze ook van betere kwaliteit.

20. TRICOT

Tricot is een stof van fijn breiwerk dat van elk willekeurig garen kan zijn gemaakt, dus zowel van wol en katoen als van nylon, ed.. De machinale vervaardiging van tricot geschiedt op breimachines. Bij het handmatig breien maakt men gebruik van de tricotsteek. Tricot heeft meer rek en is elastischer dan weefsel, dankzij de breisteek. De meeste tricot is tegenwoordig synthetisch en ademt daarom slecht.

21. Tule

Vrijwel de meeste tule wordt gemaakt van synthetische stoffen zoals nylon en rayon.

22.VISCOSE

Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. Viscose ziet er zijde-achtig uit en voelt zacht en soepel aan.

Stoffen hoekbanken zijn bij Zitaxi voordelig verkrijgbaar in een van onze showrooms

en wel in een ruime verscheidenheid aan kleuren en uitvoeringen. Van een hoekbank met een synthetische stof  tot een hoekbank van katoen: dankzij het ruime assortiment van Zitaxi vindt u gegarandeerd de stoffen hoekbank die past bij uw wensen en uw interieur.

Kiest u voor een synthetische stof dan gaat u ontdekken dat deze veel minder snel verkleurd dan bijvoorbeeld een katoen stof of een stof waar meer katoen inzit dan bijvoorbeeld polyester. Het is dus belangrijk om je goed te verdiepen in de verschillende stoffen die onze leveranciers op de banken kunnen leveren.

Bezoek een van onze showrooms in Hilversum of Oud Alblas

Kom een keer kijken in een van onze showrooms en overtuig uzelf klik hier voor de adressen en openingstijden

Proef de sfeer in onze winkels & bekijk onze film

Hoekbanken.nl login

Door middel van een hoekbanken.nl account kunt u snel en eenvoudig uw bestelling plaatsen.

Service & Contact

Heeft u vragen of wilt u graag een passend interieuradvies ontvangen? Hoekbanken.nl staat voor u klaar! Kort samengevat staat Hoekbanken.nl voor:

  • Korte levertijden, betaalbare prijzen;
  • Hoekbanken.nl is de goedkoopste online meubelwinkel in Nederland;
  • Bij ons kunt in termijnen betalen.

Voor een overzicht van al onze vestigingen klik hier.